Ügyvédnél jártunk

Munkajoggal foglalkozó ügyvédünknél jártunk. Mai számunkban bemutatjuk dr. Toldy Miklóst, akihez munkajogi kérdésekben bárki fordulhat.

-Anyai ágon mindenki jogász. A legrégebbi diploma, ami megvan, az 1840-es évekből származik. Nagyapámat, dr. Lukács Gábort az ötvenes években kitelepítették, csak a legszükségesebb dolgokat vihette magával. A diplomák a legszükségesebbek között voltak. 1995-ben végeztem a jogi egyetemen, aztán szakvizsga után 1997-től egyéni ügyvéd voltam, majd 1998-ban megalapítottuk ügyvédi irodánkat.

Mikor dolgoztál először a médiában?

-Ügyvédként az egyik első ügyfelem a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége volt, akkor ismerkedtem meg Lázár András elnök úrral. Ő keresett meg azzal, hogy a Magyar Televízióban dolgozó szakszervezeteknek kollektív szerződés kötése során szükségük lenne ügyvédre, jogi állásfoglalásokat kell készíteni.

Milyen munkákat végzel itt? Hogyan tanultál bele ebbe a speciális területbe?

-Gömbös Zoltán-tanítvány vagyok. Segítségével ismerhettem meg a jó műsorkészítés által megkívánt „embertípust": a médiában dolgozókat jobban érdekli az elvégzendő feladat, a kihívásnak történő megfelelés, mint az érte járó ellenérték. Zoli jogászi látásmódja, gyors felfogása, kitartása és munkabírása nagyon imponált. A mai napig gyakran dolgozunk együtt, sokat tanultam és tanulok is tőle. A rádiózás területén dolgozókat Varga Júlia szemüvegén keresztül láthattam, de nagy tiszteletet vált ki belőlem a sajtószakszervezeti vezetők igényes, már-már felsőbbrendűséget sugárzó nyelvismerete, hogy tudnak fogalmazni, ahogy „barátaik a szavak".

Az új Munka törvénykönyve jelentős változásokat hozott a szakszervezetek életében is. Te hogy látod ezt, a rosszból is kijöhetünk jól?

-Az új Mt. véleményem szerint nem olyan tragikus, mint elsőre gondolnánk. A korábbi Mt. a szakszervezeteknek fokozatosan olyan jogokat biztosított, mely már-már a munkavégzés és – igen, úgy gondolom, hogy – a szakszervezetek működésének rovására ment. A jelenlegi jogi, munkajogi környezet munkára készteti a szakszervezeteket, arra, hogy valódi helyzetekben álljanak ki tagjaik mellett, érjenek el eredményeket a munkáltatónál, tagjaik érdekében, melynek eredményeként a szakszervezet, mint munkavállalói érdekképviselet egyre népszerűbb lehet. Meglátásom szerint az új Mt. sem kedvez a munkáltatói visszaéléseknek, így visszaélés esetén a szakszervezetnek fel lehet és fel is kell lépnie.

Kik fordulhatnak hozzád és hol?

-Az EMSZ-szel és más televíziós szakszervezetekkel egyeztetve ezen szakszervezetek tagjai számára Irodánk – többek között – munkajogi jogsegélyszolgálatot nyújt. Peres képviseletet is látok el korábbi MTVA-s dolgozók megbízásából. Úgy gondolom, igazunk van, mégis inkább a megállapodás lehetőségét keresem, mivel a perek gyakran kiszámíthatatlanok és ezekben a türelmetlen időkben talán fontosabb lehet az ügy végleges lezárása, mint a hosszú évek múlva hozható eredmény.